Nieuw logo2

Een goed boek beschikt over een goede plot. Maar een goed boek kan ook méér omvatten dan het verhaal dat de protagonist van A naar B brengt. Je kan er verhaallijnen doorheen weven die het boek breder maken, het hoofdpersonage meer inhoud geven of het boek gewoon nog spannender maken. Die verhalen heten subplots. Een grote voorwaarde van een goed subplot is echter dat het effect heeft op de hoofdplot. Als de subplot niets doet met de protagonist of met de situatie, of de hoofdplot verandert, kan het meestal verwijderd worden. Dit zijn de 5 voordelen van een subplot.

1. Subplot voordeel 1: maakt personages dieper en beter

Een goede plot is nodig, maar als het boek niets anders doet dan de protagonist van A naar B brengen, heb je vaak maar en dun boek en mis je de kans om je verhaal gevarieerder en mooier te maken en je hoofdpersonage (en eventueel ook de antagonisten) uit te diepen zodat de lezer er meer affiniteit mee voelt. Zo kan hij/zij verliefd worden, kunnen er feiten uit het verleden opduiken die het moeilijker maken om het doel te bereiken, kan een politieke crisis uitbreken die zijn weerslag heeft op het verhaal enzovoort. Zie het als de meeste series op televisie waar bijvoorbeeld politieagenten trachten een misdaad op te lossen, maar waar je tevens ziet hoe hun huiselijke situatie zich ontwikkelt. Hou altijd in gedachten dat als de lezer het personage niet kent, het hem ook niets zal uitmaken als er iets ergs met het hem/haar gebeurt.

2. Subplot voordeel 2: zorgt voor variatie

Subplots zorgen er ook voor dat je verhaal niet ééndimensionaal wordt. Een liefdesroman met enkel verliefden wordt al snel saai. Je kan er om de spanning wat op te voeren bijvoorbeeld de oppositie van de familie of een bezwarend feit uit het verleden bij steken. Het helpt om het verhaal boeiender te maken. Andersom kan in een thriller het feit dat de rechercheur tegen een nieuwe liefde aanloopt af en toe voor een ontspannen moment zorgen dat een glimlach op het gezicht van de lezer tevoorschijn tovert.

3. Subplot voordeel 3: maakt verhaal groter en/of het boek dikker

Dit is niet van toepassing op schrijvers zoals Dostojewski of John Irving die altijd dikke pullen van boeken schrijven. Maar er zijn schrijvers, en jij bent er misschien zo eentje, die wel een goed verhaal bedenken, maar dat al in zo’n 80 pagina’s verteld hebben. Dat is te weinig voor en écht boek. Subplots helpen je dus niet alleen om het verhaal gevarieerder te maken, ze zorgen er ook voor dat je boek een kritische massa krijgt.

4. Subplot voordeel 4: helpt het thema naar buiten te laten komen

Veel boeken worden geschreven uit een noodzaak, het verwerken van en trauma, het vertellen van een life changing gebeurtenis, een politieke of morele overtuiging … Dat kan een onderliggende boodschap zijn die je in een subplot kan verwerken. In mijn thriller Schaak vertel ik het verhaal van een journalist, zijn vriendin en enkele vrienden die terecht komen in een samenzwering tegen België. Het speelt zich af tegen de achtergrond van de Bende van Nijvel en in enkele subplots heb ik wel kunnen ventileren wat ik van de politiek op dat moment vond.

5. Subplot voordeel 5: maakt het verhaal realistisch

Door subplots te gebruiken die zaken uit je dagelijkse leven behandelen, wordt je verhaal een stuk realistischer en zorg je ervoor dat de lezer zich meer kan identificeren met een van de personages.

Het schrijven van subplots heeft dus veel nut. Het maakt het verhaal beter, realistischer en voller.

Conclusie: waarom een subplot schrijven?

Een goed verhaal is één ding, maar dat goed verhaal omringen door diverse subplots maakt je boek zoveel rijker. Je kan er personages mee definiëren, het thema beter doen uitkomen, zorgen voor extra variatie en spanning en het verhaal realistischer maken; Kortom, je krijgt er een beter boek door.