Nieuw logo2

Er wordt wat afgeschreven tegenwoordig. Twee fenomenen spelen daarin een trekkersrol: de babyboomers gaan massaal op pensioen. Zij hebben veel meegemaakt, hebben ervaring én tijd. Dus zetten ze zich achter de PC en beginnen te schrijven. Een andere stimulans komt door corona waardoor iederéén nu tijd heeft en zich aan de schrijftafel kan zetten. Maar dan komt het: het manuscript is af en je stuurt het rond naar de professionele uitgeverijen genre Halewijn, Lannoo, Houtekiet, De Bezige Bij, Davidsfonds … Het probleem is dat deze uitgeverijen vrijwel geen werk van amateurschrijvers meer uitgeven omdat het te duur en risicovol is. Wat dan? Zelf uitgeven? Hieronder geven we vijf bedenkingen rond zelf een boek uitgeven via een kleine, vaak printing-on-demand uitgeverij en argumenten om die te weerleggen.

Kom ik wel uit de kosten?

Koken kost geld en uitgeven ook. En dus komen er kosten kijken bij het uitgeven van een boek. En als je je boek zelf uitgeeft, zal je die kosten ook zelf moeten ophoesten. Dit houdt veel mensen tegen om de sprong te wagen en dat is volkomen onterecht. Bij een serieuze, kleine – vaak printing on demand – uitgeverij vallen die kosten nogal mee. Bij Vertelpunt Uitgevers betaal je de drukkosten (ergens tussen 2,5 en 3 euro per boek) en 5 euro fee per gedrukt exemplaar. Grosso modo kom je dan uit aan een bedrag tussen 800 en 1000 euro voor 100 boeken. Als je alle boeken zelf verkoopt, verdien je dus 1950 – 1000 = 950 euro. Verkoop je via een boekhandel of bol.com, dan geef je om en bij de 30% van de netto verkoopwaarde af. Bij een klassieke uitgeverij krijg je maximum 10% auteursrechten.

‘Niemand neemt mij serieus als ik een boek zelf ga uitgeven.’

Dat is dus pertinent onwaar. Ik gaf zelf zes boeken uit en nooit kreeg ik een dergelijke reactie. Integendeel, de mensen vonden het knap dat ik het aandurfde en waren eerder geneigd om een boek te kopen.

Er is behalve wat familie vast niemand die het boek wil hebben.’

Doorgaans klopt dat niet. Je hebt naast familie vaak andere netwerken: de collega’s op het werk, de sportvereniging, de cultuurclub, de hobbyclub, je zakelijk netwerk, … Je kent wellicht meer mensen dan je denkt. En daarnaast zullen er in je gemeente ook wel mensen zijn die jou kennen en nieuwsgierig zijn naar jouw schrijfselen. Ik heb intussen 100 boeken uitgegeven en geen enkel boek verkocht minder dan 100 exemplaren. Bovendien kunnen mensen die in de boekenwinkel komen, misschien gecharmeerd worden door jouw boek.

Maar als ik het zelf uitgeef, komt het boek niet in de winkels te liggen.’

Het is moeilijker, maar niet onmogelijk. Je kunt eens beginnen met boekwinkels in je buurt een berichtje sturen of ze jouw boek willen hebben. Meestal vinden ze het wel leuk om een podium te bieden aan talent uit hun eigen stad. Zelfs bij Standaard Boekhandel die het grootste aandeel heeft in de boekenverkoop in Vlaanderen, kan je je boeken in depot leggen. Wat na drie maanden verkocht is, krijg je betaald. De rest mag je terug naar huis nemen. En dan zijn er nog de krantenwinkels of kleine zelfstandigen zoals de bakker of slager waar je eventueel ook je boek te koop kan aanbieden. Je moet dan wel zorgen dat je een leuke affiche en flyers hebt. Trouwens, je boek moet niet per se in de winkels liggen om te verkopen. Zelfs bij Standaard Boekhandel wordt veel online gekocht. En de verkoop van boeken van de auteurs bij Vertelpunt via bol.com en de eigen webwinkel liegen er ook niet om.

Dat soort boeken zijn vaak slecht.

Klopt niet. Vroeger had zelf uitgeven misschien dat imago, maar tegenwoordig zijn er steeds meer gekende mensen die hun boek zelf op de markt brengen of via een kleine uitgeverij werken en zodoende de touwtjes in eigen handen houden. Zelfs Pieter Aspe geeft zijn boeken momenteel zelf uit. Slechte en goede boeken komen overal voor, ook bij klassieke uitgeverijen.  Zelf uitgeven is gewoon een heel andere manier van boeken uitgeven, en niet slechter dan boeken uitgeven bij een uitgeverij.

Conclusie

Als je een manuscript hebt, of je overweegt om een boek te schrijven, neem dan eens contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik ben er van overtuigd dat we je flink op weg kunnen zetten.