Nieuw logo2

De Jerry Seinfeld theorie om uitstelgedrag te vermijden: je wil een boek schrijven, maar het lukt niet zo best. Je neemt jezelf voor om er op regelmatige tijdstippen aan te werken, maar er komt altijd wel iets tussen. Wel, misschien kan de Seinfeld theorie “Never break the chain” je daarbij een stukje helpen.

Bij het schrijven moet je consistent zijn

Jerry Seinfeld is een van de meest succesvolle komieken aller tijden die fortuinen verdiende met comedy, boeken en een eigen show. En hij slaagde er in om dat consistent, jaar na jaar te doen.

Als we het vergelijken met ons eigen leven, dan moeten we waarschijnlijk vaststellen dat we 1) niet zoveel verdiend hebben en 2) er zelden in slagen om consistentie in onze werkwijze te brengen. Als je dat wél kan, ben je waarschijnlijk een geslaagd zakenman, een succesvolle sporter of een bekende artiest. Wat de meeste onder ons niét zijn; Waarom niet? Omdat we vaak uitstelgedrag vertonen. Dáár ligt vaak de reden van ons falen. Of van ons niet zo succesvol als mogelijk zijn.

Maak jezelf een belofte en volg die op een kalender

Wat is het verschil? Welke strategieën gebruikt Jerry Seinfeld om uitstelgedrag te verslaan en consistent kwaliteitswerk te produceren? Wat doet hij elke dag dat de meeste mensen niet doen?

Omdat te illustreren: volgend verhaal van opkomend komiek Brad Isaac die Seinfeld ontmoette ergens backstage in het comedy-circuit en hem vroeg naar tips voor een beginnend komiek.

Isaac: “Seinfeld antwoordde dat de manier om een ​​betere komiek te zijn, hij betere grappen moest maken en de manier om betere grappen te maken was om elke dag te schrijven. Hij zei ook dat ik een grote muurkalender moest kopen met een heel jaar op één pagina. Die moest ik tegen een prominente muur hangen. De volgende stap was om een ​​grote rode magische markeerstift te kopen. Voor elke dag dat ik mijn schrijftaak deed, moest ik over die dag een grote rode X plaatsen. Na een paar dagen heb je dan een ketting. Als je dan iedere dag (of afgesproken tijdstip) doet wat je jezelf beloofd hebt, dan wordt die ketting langer. Na verloop van tijd ga je die ketting graag zien, en is het Je enige taak om de ketting niet te breken.”

Bij het schrijven is het proces erg belangrijk

Het lijkt een simpele truc, maar hij is wel effectief. De Seinfeld-strategie werkt omdat het helpt om de focus van elke individuele prestatie af te halen en in plaats daarvan de nadruk op het proces te leggen. Het gaat niet om hoe je je voelt, hoe geïnspireerd je bent of hoe briljant je werk die dag is. In plaats daarvan gaat het gewoon om ‘de ketting niet breken’. Het enige wat je moet doen om deze strategie in je eigen leven toe te passen, is een agenda op te halen en je keten te starten.

Zorg dat het schrijven een haalbare kaart blijft

Er is één voorbehoud met de Seinfeld-strategie. Je moet een taak kiezen die zinvol is genoeg is om die moeite op te brengen. Je mag ze ook weer niet té moeilijk maken. Iedere dag 30 pagina’s schrijven is onrealistisch en demotiverend. Iedere dag 1 pagina schrijven is wél haalbaar. En na verloop van tijd schrijf je er waarschijnlijk meer dan één.

Is dit nu de heilig makende genade? Nee, je moet ook nog inspiratie hebben. Een onderwerp waarover je wil schrijven. Een schrijfproces uitdokteren; Maar het is een begin. En een leidraad om je te motiveren. Als je het probeert, hou me dan op de hoogte van je ervaringen: dirk@vertelpunt.be.

Conclusie

Schrijven is geen vrijblijvende bezigheid. Je hebt er discipline en structuur voor nodig. Met de Seinfeld aanpak kom je al een stuk dichter bij de droom van een eigen boek.

Nooit de ketting doorbreken - Vertelpunt uitgeverij