Nieuw logo2

Lap, daar gaan we weer. Het coronavirus stelt ons ongelooflijk zwaar op de proef, we zitten weer voor minstens een maand binnen. Niks op café gaan om stoom af te laten, niks op restaurant gaan om onze bourgondische aard te sussen. Thuis de crisis uitzitten is de boodschap.

Tijd dus om te beginnen aan dat boek dat je al zo lang wou schrijven. Of om het boek waar je aan begonnen was terug op te nemen en af te maken.

“Jamaar, ik heb een writer’s block”, hoor ik sommigen onder jullie al zeggen. Dat kan, ik heb er zelf ook mee te maken gehad. Misschien helpen volgende tips jullie wel zoals ze mij geholpen hebben.

Wat veroorzaakt een writers block?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een writers block: perfectionisme, uitputting, afleidingen of angst.

We kunnen niet allemaal Aspe, Robert Ludlum, Steven King of Dostojewski zijn. Iedere voetballer begint met de idee de nieuwe Messi te worden, maar de meeste zullen een na een tijdje moeten toegeven dat het wat hoog gegrepen was. Besef dat de beslissing om een boek te gaan schrijven niet noodzakelijk uitmondt in een klassieker of bestseller. Anders is de kans groot dat je überhaupt niet begint. Het overkomt beginnende schrijvers redelijk vaak. Besef daarom dat een goed boek niet geschreven, maar herschreven wordt totdat het volmaakt is. Begin daarom zo snel mogelijk met het schrijven van een eerste versie. Zodra deze versie klaar is, ben je al aardig op weg en heb je een goede basis waar vanuit je je boek verder op kan bouwen.

Enthousiasme mondt soms uit in overdreven actie. Je bent begonnen aan een boek en het vlot zo fijn dat je wil blijven schrijven. Je kruipt constant achter je toetsenbord en werkt, werkt, werkt … Maar ook jouw lichaam heeft ook z’n limiet – mentaal, fysiek, emotioneel…  Als die bereikt is, dan functioneer je niet meer zoals het zou moeten of kunnen. Je hebt dan geen writer’s block maar bent gewoon oververmoeid. Las effe een rustpauze in zodat je geest en lichaam tot rust kunnen komen en er weer ruimte is in je hoofd voor creatieve ideeën.

De meesten onder jullie schrijven een boek als hobby. Dat betekent dat je dus een fulltime bezigheid hebt. En misschien teveel afgeleid wordt door de dagelijkse beslommeringen van je werk. Of je gezinssituatie is zo dat je niet rustig kan werken zolang de kinderen niet in bed liggen. Je kan daaraan werken. Schrijf enkel wanneer de kinderen in bed liggen, zet je smartphone eens enkele uren uit, werk in een tuinhuis, of pak de problemen of besognes die je storen aan en werk ze uit de weg. Het zal je gemoedrust geven zodat je weer vrij kan gaan schrijven.

Veel schrijvers hebben angst om kritiek te ontvangen of het feit dat niemand echt geïnteresseerd is in hun verhaal. Angst is één van de grootste redenen waarom sommige schrijvers geen auteurs worden. Om uit deze writer’s block te komen moet je je angst overwinnen. Je hebt niet veel te verliezen en van een beetje kritiek ga je gelukkig niet dood. Je bent ook niet de enige die hiermee worstelt. Veel succesvolle schrijvers worstelen ook continue met soortgelijke beklemmingen. Laat dit je vooral niet weerhouden. Het zal je verbazen wat een beetje moed allemaal voor je kan doen.

Een writer’s block overwinnen

De vraag nu is wat je kunt doen om uit een writer’s block te komen? Daar bestaan een aantal beproefde methodes voor:

Ook al denk je dat je er niets van bakt en dat er geen zinnig woord op papier komt, blijf schrijven. Oefening baart kunst. Als je je pusht om iedere dag iets te (proberen) schrijven, krijg je vaak plotseling een doorbraak. Overdrijf je writer’s block ook niet. Probeer het eerst te analyseren, misschien merk je wel dat het allemaal zo’n vaart niet loopt.

Het kan helpen om structuur te brengen in je schrijven door bijvoorbeeld op vaste tijdstippen te schrijven. Sluit je op die momenten ook af van de rest van de wereld en probeer eventueel vaste routines uit. Start bijvoorbeeld met een kop koffie, stop na een half uur voor enkele stretchoefeningen, orden je bureau zodat je tijd hebt om je gedachten op een rijtje te zetten, zet eventueel een zacht muziekje op de achtergrond …

Als geen van de voorheen beschreven strategieën werkt bij het boek schrijven, stop er dan even mee. Zet je werk even aan de kant en maak je hoofd leeg. Probeer je inspiratie ergens anders vandaan te halen in plaats van alleen maar te staren naar een blanco scherm. Creëer een opening of ruimte hiervoor en blijf vooral geduldig.

Wat kan je zoal doen?

Om het schrijfproces in gang te zetten zijn er ook truuks:

om samen inspiratie te zoeken.

Hemingway en Albert Camus deden!