Nieuw logo2

Het vak van uitgever is eigenlijk geen vak. Het is een hobby, iets wat ik ontzettend graag doe. Ik begon nadat ik zelf een roman had geschreven over mijn ervaringen als kanker- en transplantpatiënt. Het verloop van de ziekte, het bericht op een donkere decemberavond in 2009 dat ik leverkanker had, het lange wachten op het verlossende telefoontje van de transplantatiedienst van Gasthuisberg vormde samen met anekdotes uit mijn leven voldoende stof voor het boek “Help! Mijn engelbewaarder wil met brugpensioen”.

Op aangeven van Louis van Standaard Boekhandel in Bree, nam ik contact op met de Nederlandse printing-on-demand uitgeverij “Boekscout”. Tot mijn grote verbazing wilden ze het boek uitgeven, echter op basis van zelf boeken aankopen en een percentage korting krijgen naargelang de afname. Na een bezoek aan de uitgeverij in Soest had ik op de weg terug naar huis veel tijd om na te denken. Ik besloot dat zo’n printing-on-demand uitgeverij niet echt moeilijk kon zijn en dat ik dat zelf ook wel wilde uit proberen. Maar dan op een andere manier, met meer aandacht voor en ondersteuning van de auteur. En zo ontstond op 1 maart 2011 Vertelpunt Uitgevers. Intussen heb ik al meer dan negentig boeken uitgegeven, gaande van streekromans over politiethrillers, romans, documentaire boeken en biografieën.

Er zitten veel verhalen onder de mensen

Het lezen van al die manuscripten is niet alleen prettig, het geeft je soms ook een inkijk in de maatschappij waarin we leven. Sommige documentaire boeken – zoals België in WOI bijvoorbeeld – geven je een heel andere kijk op de geschiedenis, andere boeken onthullen het leed dat er in onze wereld heerst en van nog andere spat de levenslust af. Ik merk ook dat er veel mensen met verhalen zitten. Leuke, spannende, ontroerende verhalen die jammer genoeg de klassieke uitgeverijen niet meer halen omdat er onvoldoende geld mee te verdienen valt. Zij concentreren zich op buitenlandse successen en op boeken van BV’s die vanzelf verkopen, los van de inhoud of de kwaliteit. Zelfs een van de grootste verkoopsuccessen van de laatste jaren, Het Smelt van Lise Spit werd oorspronkelijk door een kleinere Nederlandse uitgeverij (Das Mag) op de markt gebracht.

High Brow

Een van de problemen is dat er in het Belgische literaire wereldje heel “high brow” omgegaan wordt met boeken. Een boek moet een dwingende reden hebben om te verschijnen, het moet wereldliteratuur met een hoofdletter L zijn. Gewone verhalen maken geen schijn van kans meer. Zelfs Pieter Aspe zei in een interview dat hij als beginnend auteur op dit moment geen schijn van kans zou maken.

En dus is er plaats voor kleinere uitgeverijen zonder redacteurs, zonder marketingbudget, maar met passie voor het verhaal. De verkoopcijfers liggen laag. Van 100 tot maximaal 1000 per boek. Maar je wordt tenminste uitgegeven. Je droom om een boek van jezelf in je (digitale) boekenkast te hebben staan wordt wel werkelijkheid.   

Boekengynaecoloog

Het plezierigste moment voor een uitgever is dan ook wanneer je bij een auteur aanbelt en hem/haar het eerste gedrukte exemplaar, hun kindje, overhandigt. Ik voel me op zo’n momenten als een boekengynaecoloog die de boreling overhandigt aan de trotse moeder/vader.

Verbroken stilte

Ook Yzora Peeters was zo’n gelukkige vrouw toen ik haar haar boek “Verbroken stilte” overhandigde. Na een boek over narcisme, schreef deze voormalige opvoedster een fictieve roman over het verwerken van jeugdtrauma’s. Jolien is een tiener die door verwaarlozing en mishandeling door haar ouders geplaagd zit met conversieve doofheid en hechtingsangst. Wanneer advocate Rosalinde Rousseau in contact komt met het kind, wordt zij aan haar jong overleden dochter herinnerd en begint zij aan een lange weg om van Jolien terug dat vrolijke meisje te maken dat ze had moeten zijn. Het hobbelige parcours en de emoties die daarmee gepaard gaan, maken van Verbroken Stilte een ingetogen, soms dramatisch en emotioneel verhaal: https://vertelpuntuitgevers.be/…/verbroken-stilte-yzora-peeters

The girl behind the ring

Even gelukkig was Lieve Van Hemelen toen ik haar het eerste exemplaar van “The girl behind the ring” overhandigde in fitnesscentrum Feel Good in Geel die uitgebaat wordt door haar idool: worstelaar Rob Raw. Het boek gaat dan ook over Rob en over het worstelwereldje waarin hij zich beweegt. Een leuke blik achter de schermen van worstelfans. Binnenkort verschijnt bij Vertelpunt Uitgevers trouwens ook een boek aan de hand van Rob Raw zelf waarin hij de lezer een blik achter de echte schermen van de worstelwereld zal gunnen: https://vertelpuntuitgevers.be/product/the-girl-behind-the-ring/

Nog boeken

En zo zijn er nog wel een stuk of zes manuscripten die in de loop van het najaar zullen verschijnen waardoor we stilaan afstevenen op de 100 uitgegeven boeken. Een gebeurtenis waarvan ik jullie allemaal zeker op de hoogte zal houden.