Close
Corona is een vruchtbare tijd voor boeken

Waarom deze coronatijden ideaal zijn om een boek te schrijven.

De laatste maanden stromen (nou ja, bij wijze van spreken) de boeken hier druppelsgewijs binnen. Het lijkt er op dat corona naast een pak miserie toch ook enkele leuke gevolgen heet. Onder andere dat mensen plots meer tijd hebben en naar de pen/PC/laptop grijpen om een boek neer te pennen. Niet minder dan zestien manuscripten werden mij sinds begin mei toegestuurd. Vier daarvan zijn reeds verschenen als boek, drie andere komen uit begin september en de rest zal voor het najaar zijn. En dat belooft een druk najaar te worden want manuscripten blijven binnenkomen.

En dat vinden we hier uiteraard zeer leuk. Want het is plezierig om andermans schrijfselen en hersenspinsels te lezen, eventueel bij te schaven, raad te geven over plots en schrijfstijl en het wordingsproces te begeleiden.

Plezier beleven aan zelf een boek schrijven

Het is ook leuk om zelf een boek te schrijven. Ik mocht het al zeven keer ervaren. Beginnen met een leeg blad en een idee. Of een rudimentaire verhaallijn. Het proces is een magische reis. Je begint te schrijven en vaak is het alsof het verhaal zelf overneemt. Hoe vaak heb ik ’s nachts om twee uur, nadat ik de schrijfselen van die avond/nacht nagelezen had, niet gedacht: “Waar komt dat nu allemaal vandaan?”

Mijn oorspronkelijk idee was een boek te schrijven over een muziekjournalist (was ik zelf geweest) die gevangen wordt in een web van drugstrafikanten die drugs smokkelden via platenhoezen. Dat was het. Uiteindelijk werd het een kanjer van 400 pagina’s over een staatsgreep tegen de Belgische staat.

Jij bent de verlichte despoot van jouw eigen boek

Waar dat allemaal vandaan kwam? Van de muze wellicht. Of van de Godin van Fantasie die een rechtstreeks kanaal naar mij opende en daardoor ideeën, woorden en zinnen naar beneden stuurde. Dat proces is geweldig. Je staat soms versteld van jezelf, van wat er allemaal in jouw koker zit en er al schrijvend uitkomt. En bovenal: jij bekleedt een unieke positie in dat proces. Want voor één keer in je leven ben jij de absolute baas. Jij bent de verlichte despoot van je boek. Meer nog, in jouw boek ben jij God. JIJ bepaalt wat er gebeurt met alle personages. Je kan ze koeioneren, verliefd laten worden, de vreselijkste of leukste dingen laten overkomen. Jij trekt aan de touwtjes. Je hebt de absolute macht. Een héérlijk gevoel.

Iedereen kan een boek schrijven

Misschien heb je wel een vlotte pen, maar denk je: “Er zit geen verhaal in mij”. Flauwekul. Iedereen heeft verhalen in zich. Ontleed je eigen leven, of dat van je ouders, je grootouders, vrienden … Misschien stoot je wel op een verhaal dat de basis kan vormen voor een boek. Je moet dat dan natuurlijk niet waarheidsgetrouw vertellen, maar aanpassen, aandikken, bij fantaseren … Voor je personages geldt hetzelfde. Je hoeft het warm water niet telkens opnieuw uit te vinden. Kijk rondom je. Er lopen altijd wel figuren rond van wie je een perfect hoofdpersonage kan maken: knappe, sportieve gasten, lelijke losers, marginalen, succesvolle zakenlui, ongelukkige burgers… Het palet is zeer breed. Kies er mensen uit. Je kan hun karaktertrekken, zelfs hun fysionomie voor een stuk gebruiken. Dat hoef je allemaal niet meer te verzinnen.

En het hoeft niet altijd een fictief verhaal te zijn. Misschien wil je wel een boek schrijven over de buurt waarin je opgroeide? Of zoals ik nu bezig ben, over cafés in het dorp. Of je hebt vreselijke dingen meegemaakt en wil die van je af schrijven, zoals ik deed na mijn leverkanker en transplantatie. Het maakt niet uit waarover je schrijft, als je maar je moed bij elkaar grijpt en begint.

Je eigen boek uitgeven begint met een goed verhaal

Want een boek schrijven is gemakkelijk: je zet je achter de computer of een leeg wit blad en je tikt je eerste zin. De rest volgt vanzelf. Enfin, zó simpel is het nu ook weer niet. Er komt wel iets bij kijken bij het schrijven en uitgeven van een boek. Wat zoal, dat heb ik neergepend in mijn achtste boek: “De Magische reis van idee tot boek”. Je kan dat gratis downloaden via www.vertelpuntuitgevers.be.  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *