Het koloniale Kongo -zeldzame kijk van een koloniaal ambtenaar

Jos Smets (Diepenbeek 1947) is ingenieur elektronica van opleiding. Hij was verbonden aan het Ziekenhuis Oost-Limburg als ingenieur biotechniek, later als preventieadviseur.

Samen met zijn echtgenote verbleef hij twee jaar in Kongo (1970-1972), als leraar in Dungu, Haute-Uele.

Het eerste deel van het dagboek van Lode Achten, de grootoom van zijn echtgenote, kreeg hij in handen in 2001. Vanaf dat moment begon hij aan een intens opzoekingswerk in verschillende archieven. Het werd een hobby om de gevonden geschriften om te vormen tot leesbare teksten.

Na zijn pensionering kreeg hij eindelijk de tijd om de laatste gegevens te verzamelen en alles te verwerken tot een boek.

Achten was begin vorige eeuw naar Kongo vertrokken als koloniaal ambtenaar. Hij zou er 33 jaar blijven en een schitterende carrière uitbouwen. Hij was een man met een open oog en hart voor de Kongolezen. Hij wilde het land, het volk en zijn taal begrijpen. Hij had veel belangstelling voor flora en fauna en hij heeft een aantal planten en insecten op zijn naam staan. Hij was vooral een boeiend verteller.

In het boek Moyo Kommissele beschrijft Jos Smets het leven van Lode Achten, gelardeerd met uittreksels uit diens dagboek.

Tijdens de lezing vertelt Jos Smets hoe het boek tot stand is gekomen, heeft hij het over het koloniale Kongo en over zijn persoonlijke ervaringen als ontwikkelingshelper in Kongo na de onafhankelijkheid.

UA-100687733-1