Albert Magomedov: "Van chirurg tot flessensorteerder: het lot van een politiek vluchteling"

Albert Magomedov was chirurg, histoloog/patholoog, onderminister van Volksgezondheid, romanschrijver en dichter in de Sovjetrussische republiek Tsjetsjenië. Tot de Sovjet Unie in elkaar stuikte en Rusland en Tsjetsjenië in oorlog geraakten. Omwille van zijn Russische gerichtheid (alle Tsjetsjeense intellectuelen studeerden in Rusland en spraken en schreven in het Russisch) moest hij het land ontvluchten. In 1999 kwam hij met zijn gezin in België terecht waar een administratieve martelgang en een zoektocht naar een onderkomen en werk begon.

Hij schreef hierover de literaire roman "De Wet van de Betekenis der Dingen" waarin hij niet alleen zijn praktische ervaringen neerpende maar ook het verkruimelen van zijn persoonlijkheid, het verlies van het respect van zijn vrouw en van zijn zelfrespect en de langzame intellectuele dood van de politieke vluchteling beschrijft.

In zijn lezing vertelt hij het verhaal van het leven in Tsjetsjenië voor de val van het communisme, de burgeroorlog, de vlucht in eerste instantie naar Turkije, later naar Rusland en tenslotte naar België en zijn wedervaren hier.

De lezing van Albert Magomedov is een stuk hedendaags geschiedenis, vertelt door een ervaringsdeskundige. Ongemeen boeiend en leerrijk.

UA-100687733-1