40 jaar Iron Foundation: senioren met een puberhart

Iron Foundation

Iron Foundation is wijd en zijd bekend als stevige rockband. Hoe startte het destijds?

Dirk Hermans (zang): “Iron Foundation werd opgericht in 1977 binnen de schoot van KSA Bree. De band was regionaal gekend, niet in het minst dankzij de single 'See my baby cry/Sweet sensation', een song over de dood van John Lennon die we begin 1981 in eigen beheer uitbrachten. Na een intermezzo van 20 jaar, startte de groep opnieuw in 2003. In 2012 verlieten enkele leden de band en beslisten oprichter van de band Nico Neyens en ik als zanger van het eerste uur om met nieuwe muzikanten verder te werken.”

Wat betekenen deze nieuwe muzikanten voor de sound van Iron Foundation?

“Samen met bassist Rudi Peerlings en drummer Jean-Pierre Schaekers trok Iron Foundation de repetitiestudio in om de bestaande, eigen songs te herwerken naar een eenvoudigere, hardere gitaarsound. Het resultaat mocht direct gehoord worden. De nummers die vroeger met tien man gebracht werden (met 2 keyboards, drie gitaren, bas, extra backing vocals, saxofoon) blijven ook in de naaktere, met op gitaar gesteunde sound, vorm compleet overeind. Sommigen winnen door de drogere, hardere sound zelfs aan kracht.”

‘See My Baby Cry’ kennen we als de hit uit het begin van de jaren ’80. Hoe evolueerde het repertoire sindsdien?

“Het repertoire bestaat momenteel uit een mix van eigen(zinnige) songs als See my baby cry, Sweet Sensation, Scientific Murder, Decent Boy, het bluesy  Be there in time en You naast covers als Cocaïne, Born to be Wild, Rolll over Beethoven, Johnny B. Goode, Doctor doctor (UFO), Steamy Windows (Tony Joe White), Wishing Well (Free), Rocking in the free world (Neil Young), Caroline (Status Quo) e.a”.

Intussen bouwde de band aan een sterke livereputatie.

“De band speelde in de nieuwe bezetting voor de eerste keer op het Back on Stage festival op zaterdag 6 april 2013 in de sporthal van Bree. In april 2014 werden ze opnieuw gevraagd voor het Back on Stage Festival waar ze hun nieuwe singel ‘Scientific Murder’/’You’ voorstellen. Tijdens dit concert vervoegt backing vocaliste Lieve de band om even later gevolgd te worden door backing vocaliste Tine en toetsenman Iso Clijsters. In de zomer van 2015 speelt Iron Foundation op de Vostert Feesten en zijn ze te gast bij Radio Benelux voor een live Durango sessie.”

Met nieuwe muzikanten werd intussen een full cd afgewerkt?

“Dat klopt. De ritmesectie werd inderdaad opnieuw gewijzigd: Robert Verheyen op bas en Luc Pouders op drums. Zij speelden nog samen in ‘Second Hand’, een cultband uit Gruitrode uit de jaren ’80, en verdienden beiden hun sporen in vele coverbands. Ook backing vocaliste Tine verlaat de band wegens te drukke beroepswerkzaamheden en haar engagement bij de tributeband rond Amy Weinhauss. Zij wordt vervangen door Veerle Schonkeren die als volwaardige zangeres wordt aangetrokken.”

Welke plannen zijn er nog op korte termijn?

“In de lente van 2016 trekt de band de studio in voor de opnames van de cd “Rocking Grandpa’s with an attitude”. De opnames voor de CD worden in april 2017 afgerond en de schijf wordt officieel voorgesteld op 10 juni 2017 in JC De Kouter in Bocholt.”

Iron Foundation is te boeken op 0475 655 847 of via info@vertelpunt.be.

De songs van de band worden uitgegeven door Vertelpunt Uitgevers. www.vertelpuntuitgevers.be.

UA-100687733-1