Een verhaallijn bedenken

Schrijven is vaak een zaak van de kip of het ei. Wat is er eerst: de uitgewerkte verhaallijn of het idee? Dat ligt volledig aan wie je bent als schrijver. Er zijn grosso modo twee types schrijver te onderscheiden: de gevoelsmatige en de gestructureerde schrijver.

Gevoelsmatige schrijver

Zelf ben ik een gevoelsmatige schrijver. Mijn thriller Schaak begon met één idee: druks smokkelen via platenhoezen. Als muziekjournalist had ik constant te maken met oplaten en moest ik soms naar Londen voor interviews. “Wat zou het makkelijk zijn om drugs te verstoppen in de noppen van de binnenhoezen van de platen die ik dan terug meebracht, dacht ik toen. En dát werd het begin van een thriller van 360 bladzijden. Ik zette mij achter de computer, opende een pagina in Word en zocht naar een naam voor de muziekjournalist die de hoofdrol zou spelen? Rik Mallants was geboren en ik was vertrokken.

Muze

Een jaar later was het boek klaar. De inspiratie leek uit de lucht te komen. Iedere avond zette ik mij om 23:00 uur aan de PC en schreef tot 02:00 uur. Als ik de tekst dan nalas, stond ik soms verbaasd van mezelf. Kwam dát allemaal uit mijn, koker? Was het de muze? Ik weet het nog steeds niet. Ik weet wel dat het een spannende tijd was tijdens dewelke ik mij zeer goed geamuseerd heb. Maar ik ben dus een gevoelsmatige schrijver.

Gestructureerde verhaallijn

Het andere type is de gestructureerde schrijver. Hij of zij bedenkt een verhaallijn, een spannende plot, personages, zijverhalen en subplots, rangschikt die en begint ze dan met tekst te vullen. Pas als hij weet waar het verhaal heen gaat, begint hij te schrijven. Wellicht heeft dit soort schrijver op het einde minder moeite om het boek af te werken omdat men gewerkt heeft via een strak schema.

Jij bent God

Ik zou zeggen: open een tekstverwerkingsprogramma op je computer of tablet en schrijf je eerste zin of teken je plot uit. Maar vooral: beleef er veel plezier aan. Want dat is schrijven: plezier beleven aan de wereld die je schept. Jij bepaalt wie die wereld bevolkt, wat er met hen gebeurt. Jij trekt aan de touwtjes. Jij maakt hen gelukkig of ongelukkig. Jij bepaalt de verhoudingen. Kortom: je bent God in je eigen boek.

Inschrijving Blogs 

Als je verder de blogs wil lezen die ik publiceer over schrijven, boeken en aanhorigen, vul dan onderstaan formulier in en ik plaats je op mijn mailinglijst. 

 

Wij gebruiken jouw gegevens enkel voor het sturen van de Vertelpunt nieuwsbrief. Je kan je op ieder moment uitschrijven, jouw gegevens opvragen of verwijderen. Jouw gegevens worden nooit gedeeld met derden. Lees ons privacybeleid via deze link

Inschrijfformulier Blogs 

Naam & voornaam *:
E-mail *:
gelieve alle velden met * in te vullen

UA-100687733-1