Stretchen voor het schrijven?

Vaststelling 1: Als je gaat sporten raadt iedere trainer en sportarts je aan om vaak te trainen en te stretchen vooraleer je een zware inspanning gaat doen.

Vaststelling 2: hersenen zijn een spier en schrijven is een inspannende activiteit

Conclusie: je zou vooraleer je begint met een boek te schrijven, ook je hersenen even moeten stretchen en trainen.

Hoe doe je dat en moet dat iedere keer? Hieronder lees je er meer over.

Een boek schrijven is een ferme intellectuele inspanning. Hoe je daaraan begint en hoe je volhoudt, behandelen we in volgende blogs. Maar first things first: de spier die hersenen heet, moet net als je quadriceps of biceps eerst getraind worden vooraleer aan het echte werk te beginnen.

In het jargon heet dat Losschrijven. Maar hoe doe je dat? Volg even mee:
Als je nog van de oude stempel bent neem je een lekker schrift en een pen die fijn schrijft en zet een wekker op twintig minuten. De iets modernere medemens zet zich comfortabel achter de computer en opent een Word formulier. Ontspan je handen, zet je vingers op de toetsen en off we go!!

Je begint zoals iedere schrijver een boek begint: je schrijft je eerste regel. Maar daar waar echte auteurs meestal een plan, een schema en/of een verhaal hebben, hoef jij nog niets te hebben. Het is maar training, weet je wel.
Dus schrijf alles op wat er in je op komt. En dat kan een veelvoud aan dingen zijn. Het hoeft geen perfect Nederlands te zijn. Het hoeft nieteens zin te hebben. Schrijven maar. Foute gedachten. Slechte gebouwde zinnen. Foute spelling. Dwaalgedachten. Ventileer je ongenoegen over deze oefening. Verklaar je liefde aan de buurvrouw, vloek op de nieuwsdienst voor al die vervelende berichten … Alles mag. Als je maar schrijft. Als die vingers maar blijven tokkelen op het toetsenboord/als de pen maar in beweging blijft.
 

Door dit losschrijven geregeld te oefenen, krijg je meer vertrouwen in wat zich aanmeldt in je gedachten. Je gaat beter naar allerlei invallen luisteren. En je traint je in het formuleren van je gedachten. Want na verloop van tijd ga je als vanzelf fouten er uit halen, zinnen structuren en beter schrijven. Je krijg het in je vingers, zoals dat zo mooi heet. En als je het in de vingers hebt … Dan begin je aan je eerste boek. Je bent klaar voor een fantastische reis waarin jij de reisleider bent die je personages stuurt naar waar JIJ dat wil. Geloof me vrij, dat is een fantastische ervaring. Take control!!

 

Artikel geplaatst door Dirk Hermans op 2019-09-13 16:47:21
Reageer op dit artikel - 0 Reactie(s)

Inschrijving Blogs 

Als je verder de blogs wil lezen die ik publiceer over schrijven, boeken en aanhorigen, vul dan onderstaan formulier in en ik plaats je op mijn mailinglijst. 

 

Wij gebruiken jouw gegevens enkel voor het sturen van de Vertelpunt nieuwsbrief. Je kan je op ieder moment uitschrijven, jouw gegevens opvragen of verwijderen. Jouw gegevens worden nooit gedeeld met derden. Lees ons privacybeleid via deze link

Inschrijfformulier Blogs 

Naam & voornaam *:
E-mail *:
gelieve alle velden met * in te vullen

UA-100687733-1