Privacy & copyright

In de vorige vlogs/blogs hadden we het over hoe belangrijk personages zijn voor je boek en hoe je ze kan vormen. Onder andere door levende mensen als voorbeeld te nemen.

Máár, je moet daar wel voorzichtig mee zijn. Er bestaat in België/Europa zoiets als een wet op de privacy die je verbiedt om zomaar iets over iemand te schrijven. Als je een bestaande persoon gebruikt om een figuur te creëren, of als je een bestaande persoon opvoert in je boek, zorg dan dat die mens dat wéét en zijn tostemming geeft. Schriftelijk! Anders drieg je toeren mee te maken zoals twee van mijn auteurs in het verleden die meer dan 100 gedrukte exemplaren uit de handel moesten halen en vernietigen. Bij de ene was het overduidelijk. Het boek ging over iemand die haar hele leven verdrukt was geweest door de familie en wiens neef seksuele avances had gemaakt. Ze had wel de namen van de personen veranderd, behalve die van één oom. En zo kan de link gelegd worden naar haar neef en de rest van de familie. Ouders en oom en tante furieus natuurlijk en boek uit de handel.

Bij de tweede was het een verrassing. De vrouw schreef over mystiek en over engelen en vermeldde in haar boek haar zus die een hersentumor had en die dankzij de tussenkomst van de engel Gabriel genezen zou worden. Het was geenszins verkeerd bedoeld en de vrouw kwam er ook niet slecht uit. Maar de zussen lagen in ruzie met elkaar met een brief van de advocaat tot gevolg. Weg boek!

Wees dus voorzichtig als je een karakter creëert. Zet sowieso altijd de disclaimer “Alle personages in dit boek zijn louter fictief. Iedere overeenkomst met bestaande personen is toeval.”

Een ander heikel punt waar je mee moet oppassen is het copyright, het auteursrecht. Je mag niet klakkeloos quotes of stukken tekst van iemand overnemen, zonder zijn naam te vernoemen. En eigenlijk zou je toestemming moeten vragen. Als het gaat over algemene quotes van bekende mensen die je op het internet vindt, geldt dat uiteraard niet. Let vooral op met foto’s. Men is vaal geneigd om foto’s van het internet te plukken. Weet dat ook die foto’s auteursrechtelijk beschermd zijn. Je kan dus niet klakkeloos een foto van het net plukken om bijvoorbeeld je cover te maken. Zorg ervoor dat je die foto(s) uit een officiële databank haalt en betaal er voor. Het kost niet veel en je bent beschermd. De kans dat je gepakt wordt is misschien niet groot, maar als het gebeurd zijn de gevolgen niet te overzien. Zo had ik een klant van mijn communicatiebureau die bij een van zijn klanten een foto bestelde van een fantastische trap die hij in diens showtoom geplaatst had. De klant stuurt de foto’s door, mijn klant gebruikt ze in twee advertenties, de fotograaf komt erachter en eist auteursrechten. De rechter veroordeelde mijn klant tot het betalen van 7000 euro rechten. Tot slot nog een klein weetje: het auteursrecht beperkt zich niet tot tksten en foto’s. Normaal gezien zijn de plannen van jouw huis – als ze door een architect getekend zijn – ook onderhevig aan auteursrecht. Met andere woorden: als jij iets aan de structuur of het uitzocht van je huis wil veranderen (bijvoorbeeld een bijgebouw plaatsen), moet je eigenlijk toestemming vragen aan je architect. In de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit. Alleen bij iconische gebouwen die tot het curriculum van de architect behoren en waarmee hij zijn reputatie en merk vestigt.

 

Inschrijving Blogs 

Als je verder de blogs wil lezen die ik publiceer over schrijven, boeken en aanhorigen, vul dan onderstaan formulier in en ik plaats je op mijn mailinglijst. 

 

Wij gebruiken jouw gegevens enkel voor het sturen van de Vertelpunt nieuwsbrief. Je kan je op ieder moment uitschrijven, jouw gegevens opvragen of verwijderen. Jouw gegevens worden nooit gedeeld met derden. Lees ons privacybeleid via deze link

Inschrijfformulier Blogs 

Naam & voornaam *:
E-mail *:
gelieve alle velden met * in te vullen

UA-100687733-1